30 Nov

Pocsék Döntések Fóruma

A udrpwallofshame.com oldal nyilvánosságra hozta a legrosszabb 2009-es <.com> alatti alternatív vitarendezési döntéseket.

Az oldal nem titkolt célja, hogy felhívja a <.com> és egyéb általános felső szintű tartományok nyilvántartójának, az ICANN-nek a figyelmét a Uniform Domain-Name Dispute Resolution Policy (UDRP) alapján meghozott, kifogásolható minőségű vagy egyenesen helytelen indokolással ellátott döntésekre. Az oldal szerzője szerint ezek a döntések helytelen végeredménnyel zárultak, így számos esetben anélkül kerültek domain nevek kérelmezőkhöz, hogy arra jogosultak lettek volna.

Az egyik ilyen döntés az OpenDental.com domain név esetében született, amelynek eredeti használójára már négy évvel azt megelőzően regisztráltatta a domain nevet, mint hogy azt az alternatív vitarendezést megindító szoftver-fejlesztő használni kezdte volna. Az eljáró döntnök annak ellenére elrendelte a domain név utóbbira való átruházását, hogy előbbi nyilvánvalóan nem regisztrálhatta a domain nevet rosszhiszeműen.

A pocsék döntések listája és indokolásuk kivonatai a udrpwallofshame.com/2009-udrp-wall-of-shame/ oldalon olvashatók (angolul).

Halász Bálint