18 Jan

Az orosz Forbes perre ment a Forbes.ru domain névért

A Forbes magazin és annak on-line változatának oroszországi kiadója, az Axel Springer Oroszország elperelte a Forbes.ru domain nevet eddigi használójától.

Az orosz bírósági döntés nemcsak a domain név átruházását rendelte el, de egyben kötelezte a domain név használóját 55 millió forintnyi rubel perköltség megfizetésére is. A Forbes Oroszország közleménye szerint ez az eddigi legmagasabb perköltség, amit Oroszországban domain nevek jogosulatlan használata miatti megítéltek.

A Forbes.ru domain nevet a Landmark VIP Service nevű cég használta, alatta jelenleg is utazási hirdetések láthatók, többek között antarktiszi utakat kínálva. A Forbes Oroszország korábban a ForbesRussia.ru domain név használatára kényszerült, de az ítélet jogerőre emelkedését követően hamarosan használatba veheti a Forbes.ru nevet.

A döntés bíztató előjel más olyan védjegyjogosultak számára is, amelyek domain nevét eddig jogosulatlanul használták orosz cégek vagy magánszemélyek. A Burger King 2009 decemberében indított peres eljárást a BurgerKing.ru domain névért, amelynek megszerzése nagyon fontos a gyorsétteremláncnak, mielőtt belép a hatalmas orosz piacra.

Halász Bálint