09 Jan

Drágultak a .hu vitarendezés díjai

Emelkedtek a .hu alatti alternatív vitarendezés díjai 2012. január 1-jét követően. A .hu névtér alatti alternatív vitarendezési eljárás működtetője, az Infomediátor Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda honlapján közzétett új díjszabás szerint az emelkedés mértéke az egy vagy két domain nevet érintő eljárásokban 25%-ot, míg a három vagy több domain nevet érintő eljárásokban átlagosan mintegy 42%-ot tesz ki.

A fentieknek megfelelően 2012. január 1-jét követően a .hu alatti alternatív vitarendezési eljárásért (az ún. Regisztrációs Döntök eljárásáért, azaz a delegációt követő vitarendezésért) fizetendő díjak az alábbiak szerint alakulnak (zárójelben a korábbi díj mértéke):

Domain nevek száma Egyszemélyes panel Háromtagú panel
1-2 100.000,- Ft (80.000,- Ft) 150.000,- Ft (120.000,- Ft)
3≤ 150.000,- Ft (100.000,- Ft) 200.000,- Ft (150.000,- Ft)

A fenti díjakat továbbra is terheli ÁFA.

Az Infomediátor honlapja szerint a díj felét visszafizetik, ha az alternatív vitarendezési eljárás azért hiúsul meg, mert a kérelem formai hiányban szenved és ezt a kérelmező felhívás ellenére sem orvosolja. Az eljárási díjat továbbra is átutalással kell megfizetni a kérelem kitöltésével egyidejűleg. Habár a díjszabás továbbra is azt sugallja, mintha a kérelmet postai úton is be lehetne nyújtani, fontos hangsúlyozni, hogy erre nincs mód. A kérelmet kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani.

Az Infomediátor honlapján megjelent hír szerint továbbá megújult a kérelem feltöltésére szolgáló elektronikus űrlap, valamint mostantól már a kérelmezett (a domain név bejegyzett használója, azaz aki ellen eljárás indul) is ilyen elektronikus űrlapon keresztül tudja az érdemi védekezést feltölteni, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor a kérelem feltöltését követően a kommunikációra e-mailben került sor.

Update: a JogiFórum átvette a fenti bejegyzést.

Update #2: időközben az Infomediátor honlapjáról törlésre került az a szöveg, amely a kérelem postai benyújtására vonatkozott.